2016. július 31., vasárnap

Agatha Christie regényei

Kedves Olvasók!
Ha a krimi műfaj kerül szóba, a koronázatlan királynőt, Agatha Christie-t kell megemlíteni. Szerencsére sok fejtörős olvasmányt hagyott ránk, amelyekből kedvünkre válogathatunk. Agatha nevéhez fűződik a két híres detektív, Hercule Poirot és Miss Marple legendás alakja.
 De vajon ki is volt az írónő?
Leánykori nevén Agatha Mary Clarissa Miller, 1890-ben látta meg a napvilágot, édesapja hamar elhunyt. Édesanyja nevelte fel, két testvére született. Az első világháború évében, 1914-ben házasodott össze első férjével, Archibald Christie-vel, egyetlen kislányukat Rosalinda Margaret Clarissa Christie-nek nevezték el. 
Ám a házaspár 1928-ben elvált, ugyanis Archibald beleszeretett egy másik nőbe. Az írónő ekkor tűnt el titokzatos módon tizenegy napra, a későbbiek során sem derült ki, hol is tartózkodott és mit csinált. Az orvosok amnéziát állapítottak meg nála. 
Agathára újra rátalált a szerelem Max Mallowan személyében, egybe is keltek 1930-ban. Ám ez a kapcsolat sem volt felhőtlen, második férje is hűtlennek bizonyult, az írónő mégis kitartott mellette. 
Agatha egészsége romlani kezdett, végül 1976-ban hunyt el a krimik koronázatlan királynője. 

Karrierje
A világháborúk alatt ápolónőként tevékenykedett, így számos ismeretre tett szert a gyógyszerek és mérgek területén. Ekkor fogalmazódott meg benne a regényírás ötlete. Első regényét 1920-ban jelentették meg, miután több kiadó visszautasította. Ám az igazi hírnevet csak a későbbi években érte el, például Az Ackroyd-gyilkosság nagy sikert aratott. Neki köszönhetjük többek között Hercule Poirot-t, a belga származású világhírű nyomozót, illetve Miss Marple legendás alakját is, akit az írónő a nagymamájáról mintázott.

Általam olvasott művei

Tíz kicsi néger
A titokzatos stylesi eset
Függöny
Gyilkosság az Orient Expresszen


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése