2016. július 31., vasárnap

Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Kedves Olvasók!

Ebben a bejegyzésben az egyik kedvenc írónőm egyik legjobb művét fogom véleményezni és ajánlani tiszta szívből, aki krimire vágyik, annak feltétlenül kézbe kell venni. :)

Agatha Christie: Tíz kicsi néger 
 
 Tíz egymásnak ismeretlen ember meghívást kap egy pazar villába. A villa egy sziklás, elhagyatott szigeten áll, amely sziget néger fejhez hasonlít, arról kapta a nevét is. A villa titokzatos tulajdonosáról mindenféle pletykák keringenek. A vendégek, bár valamennyiük múltjában van valami, amit legszívesebben elfelejtenének, reménykedve és örömmel érkeznek meg egy pompás nyári estén a sziklás öbölbe. A tulajdonos azonban nincs sehol… A felhőtlennek ígérkező napokat egyre félelmetesebb események árnyékolják be. A sziget látogatóit a különös fordulatok hatására hatalmába keríti a rettegés. Tízen érkeznek. Hányan távoznak? 



  Számomra ez volt a legelső regény az írónőtől, sosem szerettem az ijesztő és véres történeteket, ám    valahogy a kezembe akadt, s úgy voltam vele, egy próbát megér. Nos, igen, ez nagyban meghatározta a későbbi olvasólistámat - még több Agatha Christie regénnyel kellett szoros barátságot kötnöm. :)
A történet során tíz szereplővel ismerkedünk meg, akik különböző társadalmi rétegekből és korosztályból származnak. Csupán annyi a közös bennük, hogy mindannyian meghívást kaptak a híres-neves Néger-szigetre. A titokzatos vendéglátójuk egyszerűen felszívódik, senki nem tudja, ki ő vagy hol tartózkodik. Ám a vendégeket ez nem zavarja túlságosan, kényelmesen berendezkednek a gyönyörű villába, s élvezik az ottlétet. Viszont hamar csalódni kényszerülnek: a sziget nem csupa móka és kacagás, de nem ám!
Fény derül arra, hogy mindenki sötét titkokat őrizget, s bűneikért meg kell lakolniuk: sorra halnak meg az emberek. Senki nem mer bízni a másikban, s hiába próbálkoznak különböző taktikákkal, a baljós végzetet senki nem kerülheti el. 
Az egyik dolog, ami nagyon-nagyon megfogott, az a hangulat. Olvasás közben szinte megfagy a levegő, szinte tapintani lehet a feszültséget. A vendégekkel együtt kezdünk rettegni és görcsösen agyalni, ki lesz a következő áldozat, és vajon van-e menekvés valaki számára. Egy felvételről kiderül, hogy mindenkinek köze van valamilyen gyilkossághoz. Páran tagadnak, míg mások felvállalják tettüket.
Számomra kissé nehéz volt felvenni a fonalat, mert a történet elején valóban túl sok a szereplő és a hozzájuk kapcsolódó információ. Ám a szigetre érkezésük után egyre inkább letisztul a kép, a regény pedig egyre baljóslatúbbá válik, ahogy haladunk előre. A vers nagyon megtetszett benne, nagyszerű ötletnek tartom, hogy erre épül az egész, Agatha tökéletesen eltalálta.
Fogalmam sem volt, kire is gyanakodjak a csapatból, minden vendég egyformán gyanúsnak tűnt. A tippjeim végig Henry Blore, illetve Philip Lombard voltak, s amikor a végén már csak az utóbbi és Vera maradtak életben, azt hittem, tényleg jó nyomon járok. Viszont az írónő a csavaros észjárásával nagyon meglepett. A végén lévő megoldás külön elnyerte a tetszésemet, hogy milyen úton-módon derül ki az igazság. A valós gyilkosra sohasem gondoltam volna, pedig egészen egyértelmű. :)

Aki egy kiváló krimit szeretne, ezt a történetet tudom ajánlani tiszta szívemből. A végén már azt hittem, engem is megölnek a szereplőkkel együtt. Tökéletes hangulat, izgalmas cselekmény, katarzis teljes mértékben. 


Ha Ti is olvastátok a könyvet, várom szeretettel a véleményeteket, tapasztalatotokat az olvasmánnyal kapcsolatban komment formájában! :)
Kedvenc idézetek: 

"Tíz kicsi néger éhes lett egyszer; s vacsorázni ment,
Egyik rosszul nyelt, megfulladt, s megmaradt kilenc.
Kilenc kicsi néger későn feküdt le, s rosszat álmodott,
Egy el is aludt másnap, s nem maradt, csak nyolc.
Nyolc kicsi néger sétára ment egy szép kis szigeten,
Egy ott is maradt örökre, s így lettek heten.
Hét kicsi néger tűzifát aprít, gyújtóst hasogat,
Egyik magát vágta ketté, s már csak hat maradt.
Hat kicsi néger játszadozik a kaptárok között,
Egyet megcsíp egy kis méh, és nem marad, csak öt.
Öt kicsi néger tanulgatja a törvény betűjét,
Egyik bíró lesz a végén, s marad, csak négy.
Négy kicsi néger tengerre száll, és egy piros lazac
Egyet lépre csal, bekapja, s csak három marad.
Három kicsi néger állatkertben jár, egy nagy medve jő,
Egyet keblére ölel, és így marad kettő.
Két kicsi néger kiül a napra s sütkérezni kezd,
Egyik pecsenyévé sül és nem marad, csak egy.
Egy kicsi néger magára hagyva, árván ténfereg,
Felköti magát, és vége is, mert többen nincsenek."

"Az este már alig hasonlítottunk emberekre. Mi vagyunk az állatkert…"

"tíz holttestet és egy megoldhatatlan rejtélyt találnak a Néger-szigeten."

Borító: 10/10
Történet: 10/10*
Szereplők: 10/9


 Forrás: Google

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nekem is Agatha Christie az egyik kedvenc írónőm, eddig olyan harminc könyvet olvastam tőle. Én a Poirot-regényekkel kezdtem (még nem olvastam mindent, de tervezem), így azok számomra a meghatározóbbak. A Tíz kicsi négert csak két éve olvastam el, azt sem önszántamból. Hallottam róla, hiszen úgy emlegetik, mint Christie legjobb könyvét. Már ekkor sejtenem kellett volna, hogy valami nem stimmel vele. Tényleg imádom Christie-t, falom a sorait, és igen, a Tíz kicsi néger valóban egy remek könyv, de... Szerintem Christie-nek van néhány könyve, ami sokkal, de sokkal jobban sikerült. Igaz, a megoldás csavaros, a légkör feszült, és az olvasó végig izgult, a legeslegutolsó oldalig, de rám más könyvek voltak nagy hatással. Például a Nyílt kártyákkal, Az ABC-gyilkosságok, a Gyilkosság az Orient Expresszen vagy a Nemezis. Nem tudom, hogy miért, de nekem ez a könyv speciel annyira nem tetszett. Ezért a véleményemért elég sokszor kikapok, és sokan azt hiszik, hogy Christie-vel vannak problémáim, pedig ha tudnák... Ennek ellenére azért én is ajánlanám a könyvet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nagyon szépen köszönöm a hozzászólást, örülök, hogy valaki még látogatja a blogot. :) Egyáltalán nem baj, ha Te más véleményen vagy. Én is rengeteg regényt olvastam emellett, Poirot-t én is imádom, most olvastam a Függönyt, amelyben még Hastingset is sikerült megkedvelnem. :) A többi kötetről is tervezek bejegyzéseket írni, de először újra elolvasom őket, mert nem emlékszem kristálytisztán mindegyikre. Számomra a Tíz kicsi néger valóban egy meghatározó történet, de természetesen a többi is nagyszerű. A gyilkosság az Orient Expresszen, A halott a könyvtárszobában, A Bertram Szálló stb. szintén csavarosak és ugyanúgy élvezhetőek. :) Bár az én nagy kedvencem is Hercule Poirot marad az ő kis szürke agysejtjeivel.:)

      Törlés