2017. augusztus 10., csütörtök

Világfelépítés

Kedves Olvasók!

 Egy mű fontos részlete a helyszín. Első lépésként is két lehetőséget kell latba vetnie egy írónak: valós vagy fiktív világban játszódjon az adott alkotás. A legtöbb regény, novella az első eshetőségben íródik, s annak problémáit veti fel és netán próbál megoldást is keresni rájuk. 
Ha  a valódi világot vesszük alapul, további részleteket kell eldöntenünk: milyen országban, milyen városban (faluban, területen) játszódjon a cselekmény. Eltekintve az időtől ( eltekintve attól, hogy a múltban, a jövőben, a jelenben, külföldön, saját hazánkban) minden esetben a kulcs a hitelesség. Például ha a saját környezetünket vetítjük a történetünkbe, abban is ugyanúgy visszaköszönnek mindennapjaink elemei, hétköznapi szokásaink, melyek az olvasó számára is nagyon ismerős lehet:
A buszon ma reggel is igazi tömeg gyűlt össze, melyet a suliba igyekvő diákok és a munkába menő emberek tettek ki. A hét ugyanolyan monotonitással kezdődött most is: szokás szerint már csak állóhely maradt számomra. ( A buszok többsége szerintem igencsak túlzsúfolt szokott lenni, így ez is hozzátartozik a szürke hétköznapjainkhoz. )

  Így ezekkel a jelenségekkel válik még hitelesebbé a történetünk, ha éppen egy ilyen ismerős, átlagos napot akarunk ábrázolni. 
Ha külföldi tájon zajlik az irományunk, ott sem elég, ha csak annyit mondunk: XY Dél-Koreában él.
Hanem ebben az esetben is akkor tudjuk elhitetni az olvasóközönséggel, hogy valóban ez a helyszín, ha alkotásunkba beépítjük az adott ország, terület hagyományait, kultúráját, szokásait, egyéni vonásait. Tehát fő a hitelesség, amely van úgy, hogy egy kis kutatómunkával jár.  Nem árt alaposabban tájékozódni egy-egy témában, hogy valóban tisztában legyünk az ottani dolgokkal. Ma már az internet és a könyvek segítségével nem lehet akadály képet alkotni egy-egy külföldi tájról, viszont fontos, hogy hiteles információkat jegyezzünk meg. Esetleg a különböző sorozatok, filmek megnézése is sokat segíthet, hogy közelebb kerüljünk egy országhoz, vagy ha van kint élő vagy ott járt ismerősötök, ők is segíthetnek. 
Lee Jung Suk meghívott egy közeli bárba, ahol végre életemben először kóstoltam meg a sojut, mely Dél-Korea nemzeti italának számít. 

  Ha szabadjára engedjük a fantáziánkat, s egy fiktív világot teremtünk karaktereink számára, jól meg kell terveznünk. Nem csak esetleg a természetfeletti lények jellemzőit, hanem ha új társadalomról beszélünk, akkor fontos kitérnünk a részletekre is. Újra kell fel kell építenünk azt, hogy milyen társadalmi berendezkedés alapján élnek az emberek, mivel keresik kenyerüket, milyen lehetőségeik vannak. Honnan szereznek elegendő élelmet, árut, milyen viszonyban állnak a többi szomszédos országgal. Hogyan lehetne jobbá tenni az emberek életét, vagy minden úgy jó, ahogy van? Az uralkodó, vezető milyen személyiség? Milyen irányba viszi az országot?
 Ha természetfeletti lények kerülnek előtérbe, őket is fontos elhelyezni a világban. Például van egy saját otthonuk, vagy a mi világunkban élnek titokban? Az emberek ismerik a titkukat, ha igen, akkor hogyan viszonyulnak hozzájuk? Valóban veszélyesek azok a bizonyos lények ránk nézve, vagy csak tévhitben élünk? Milyen képességeik vannak, azokat átadhatják egy embernek? Milyen hatással vannak az adott városra, a lakók tőlük függnek, vagy a lények is próbálnak minél hétköznapibb életet folytatni?
 Azt is kiemelném a hitelesség mellett, hogy a realitás is jelentős. Tehát maga az olvasó valóban el tudja hinni, hogy az adott világ milyen. Ha logikátlanul vagy értelmetlenül van felépítve, akkor az rányomhatja bélyegét a történet további részére is.

 Ne csak egy síkban gondoljunk egy világra, hanem több szempont alapján is építsük fel azt, hogy a hitelességet még jobban vissza tudjuk adni. Ha fiktív helyszínt álmodunk meg, mutassuk be több oldalról, beleépítve a részleteket is, hogy az olvasó valóban bele tudja magát képzelni a cselekménybe, és együtt "bolyongjon benne" a főhősökkel együtt. :) 
A valós világban játszódó történeteknél is bátran vegyünk át elemeket környezetünkből, vagy egy kis kutatómunkával próbáljuk visszaadni egy külföldi színhely hangulatát, így mindenképpen hitelesek maradunk. ;) 

Ti álmodtatok már meg saját világot? Melyik könyvben élnétek legszívesebben, ha tehetnétek? :)

Forrás: Google

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése